Recept voor kerststol zonder spijs
Benodigheden:
- 50 gr boter
- 200 ml water
- 20 gr verse gist
- 4 el acacia honing
- 1 vanille stokje
- 600 ml bloem(op litermaat)
- Snufje zout
- 1 th gember siroop
- Rozijntjes
- Rasp van 1 bio sinaasappel
- Rasp van 1 bio citroen
- 2 th kaneel
- 1 eigeel
- Amandel schaafsel
- Vulling; hazelnoten, amandelen, rozijnen. dadels en abrikozen
Bereidingswijze:
Laat in t pannetje de boter smelten, voeg de water toe en het vanille stokje (snij het stokje in de lengte door en schraap met een mesje de zwarte korreltjes er af en stop die in de pan)
Laat het geheel 10 min op een laag pitje verwarmen. Maar het mag niet koken. Dan het vuur uit. Voeg de honing, de gembersiroop toe en blijf roeren tot het lauw warm is. Dan de gist er in oplossen. Goed roeren. Voel met je vinger of de vloeistof niet te warm is maar lauw. Want als het te warm is werkt de gist niet meer en rijst je brood niet meer.
Doe in een grote beslagkom de bloem, de kaneel, de citroen en sinaasappel rasp en t snufje zout. Voeg de inhoud van het pannetje toe en mix alles met de deeghaken vd mixer. Minimaal 10 min. Het deeg moet van structuur veranderen. Meng de gebroken noten en rozijnen met het deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek met een natte theedoek er over heen.
Maak de vulling van dadels en abrikozen in een hakmolen tot een pasta. Haal het deeg uit de kom en vouw ovaal plat. Leg de vulling er in en rol en vouw het deeg er overheen met de vouw onder. Smeer er eigeel met een beetje water over. Bestrooi met amandel schaafsel Bak het in een voor verwarmde oven op 200 gr 30 tot 35 min. Even goed opletten op t einde dat het niet te donker wordt.