Noodfonds energie

Er kunnen geen nieuwe aanvragen meer gedaan worden

Wat is het noodfonds energie?

Het is bedoeld voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of middeninkomen.

Dit noodfonds kan voor een periode van 6 maanden een deel van jouw energierekening betalen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Wie kan het aanvragen?

Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend).

Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen

Voorbeeld

Het fonds kijkt naar welk deel van het inkomen opgaat aan energie (gas en elektriciteit). Als dit meer is dan 13% dan betaalt het fonds de rest.  

Voor een alleenstaande met een inkomen van 2900 euro bruto betaalt het fonds dus alle energiekosten boven 377 euro. Stel dat diegene een energierekening van 420 euro heeft, dan betaalt het fonds dus elke maand 43 euro van de rekening.

Bij huishoudens met een inkomen van minder dan 160 procent van het sociaal minimum betaalt het fonds alles boven de 10 procent van het inkomen. Bij een alleenstaande die bijvoorbeeld 2300 euro verdient en een energierekening heeft van 420 euro, betaalt het fonds dus elke maand 190 euro van de rekening.

Voor het aanvragen moet je eerst een check doen, dat kan hier:  https://noodfondscheck.geldfit.nl/aanvragen

Andere handige links:

  • AlmeerMinder. Hier kunnen inwoners een afspraak maken met een energiecoach. Deze kunnen ook meekijken naar het energiecontract en het voorschotbedrag dat de energieleverancier vraagt.
  • Kadokaarten. Spreekuren die worden georganiseerd in de wijken om inwoners te helpen met aanvragen en verzilveren van hun kadokaart.
  • Energieloket Almere. Heb je vragen over energie besparen of duurzaam wonen? Kijk dan eens rond op het energieloket.
  • Warme Kamers. Bij de De Warme Kamers van het Leger des Heils kunnen inwoners warm zitten als het thuis koud is en terecht voor een praatje en een bakje koffie.